Jan Pannebakkerhof


Klik hier voor meer info
×

Jan Pannebakkerhof


---

20-4-2016
Canon 5Ds / EF 15mm fish eye / 11 foto's
1/50 - f/6.3 - iso 100

---

Jan Franciscus Pannebakker was de eerste burgemeester van Waalwijk, al heette dat destijds nog Maire.

Jan werd geboren in 1747 in Gorinchem geboren. Als zoon van een Schepen (een openbaar bestuurder op plaatselijk niveau) kreeg Jan de politiek al een beetje met de paplepel ingegoten. Die politieke loopbaan hielp hij echter zelf al bij voorbaat om zeep toen hij met een Belgisch Katholiek meisje trouwde. Jan sloot zich aan bij haar geloof en dat betekende het einde van zijn prille cariére in de politiek. Hij was genoodzaakt zich in Waalwijk te vestiggen als handelaar van zout en granen.

Toch zat het politieke talent hem wel in het bloed en ook in Waalwijk kroop dat bloed waar het niet gaan kon. Als vreemde eend in de bijt, hij kwam immers niet uit de regio, kon hij toch vaak onvrede bij de Waalwijkse bevolking sussen.
In de Waalwijkse Patriottenbeweging, die vocht voor politieke rechtsgelijkheid, kon hij toch een beetje zijn politieke ei kwijt.

In 1795 werd hij Drossaard (ambtelijk bestuurder van een bepaald gebied) van Waalwijk, en dat hield hij vol tot 1808. In die periode was hij niet alleen actief in de Waalwijkse politiek maar ook op provinciaal en zelfs landelijk niveau.

In 1810 namen de Fransen Nederland over en introduceerde zij het burgemeesterschap in de gemeentes. Jan Pannebakker was de juiste keuze voor Waalwijk. In datzelfde jaar werden Waalwijk en Besoijen ook samengevoegd en was Pannebakker dus Maire (Burgemeester) van Waalwijk.

Dat duurde echter maar een jaar. In 1811 werd hem de positie van vrederechter (vorm van rechter die hoofdzakelijk toegespitst was om schikkingen tussen partijen te bewerkstelligen) aangeboden. Ook die functie heeft hij niet lang kunnen vervullen; Jan Pannebakker overleed op 31 maart 1812.

Kaatsheuvelse bossen Sint Johannes Evangelist Kerk Gemeenteraadsvergadering Kaatsheuvel Popcentrum 013 Tilburg Jan Pannebakkerhof Waalwijk Oorlogsmonument Waalwijk Entreehal Van Haren Waalwijk
Fotojeroen per mail Fotojeroen op Facebook Fotojeroen op instagram Fotojeroen op Youtube