FotoJeroen.nl

BEGIN STUDIO LOCATIE NAAKT SPORT 360 OVERIG TIPS VIDEO'S WORKSHOPS VRAGEN? INFO ENGLISH


Oorlogsmonument Waalwijk

Canon 5Ds | EF 8-15mm f/4.0L USM | 17 foto's | 1/320 - f/8.0 - iso 100

Ook Waalwijk heeft een monument ter nagedachtenis aan alle gevallenen tijdens de Duitse bezetting in de gemeente Waalwijk. Het is anno 2016 nog steeds de plaats waar Waalwijk haar officièle jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei organiseert.

Het centrale monument is gemaakt door de firma Binder uit Haarlem en ontworpen door J.A. Raedecker. Het beeld stelt een man voor die ineenstort na gefusileerd te zijn. Het is een bronzen beeld van ruim 2 meter hoog op een zuil van tufstenen.

Op het voetstuk is de periode 1940/1945 aangegeven. Ook de namen van de gevallen Waalwijkers zijn rondom het monument opgenomen. Tevens staat er een gedicht van Mw. De Kat-Van Zijl op:

'ZIJ VIELEN TER AARD VÓÓR HET GLOREN DER GOUDENE ZONNE,
DE VRIJHEID DEN LANGEN NACHT VAN DEN OORLOG VERDREEF, VOOR ONS,GESPAARDEN.
EEN SCHOONERE OCHTEND OMVING HEN, GEVALLEN TER HEMELSCHE GAARDE,
MET HET, DEN BROEDERS GEGEVENE LEVEN, GEWEVEN UIT EEUWIGE BLIJHEID'.

Onder de Waalwijkse slachtoffers van de oorlog ook Burgemeester Mooenen. Hij werd door de Duitsers, samen met Vincent en Joop Hoffmans, achter het gemeentehuis doodgeschoten als represaille.
Het monument werd op 30 oktober 1949 door de weduwe van de burgemeester, Mw. H.A.C. Moonen-Sassen, onthuld.

Het Waalwijkse oorlogsmonument werd in 1965 op een postzegel afgebeeld.

Kaatsheuvelse bossen Sint Johannes Evangelist Kerk Gemeenteraadsvergadering Kaatsheuvel Popcentrum 013 Tilburg Jan Pannebakkerhof Waalwijk Oorlogsmonument Waalwijk Entreehal Van Haren Waalwijk

Voor contact met Jeroen de Jong kunt u bellen met telefoonnummer 06 - 58 77 92 50 of e-mailen middels het contactformulier.
Op alle afbeeldingen en teksten berust het auteursrecht. Gebruik zonder toestemming is niet toegestaan. Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer info.